Utleie


HVA INNEBÆRER DET Å LEIE ET HØNSEHUS MED HØNER

Til deg som vil prøve om hønsehold er noe som egner seg for ditt familieliv og bosituasjon eller hvis du ønsker å oppleve en vår/sommer/høst med høner i egen hage eller på hytta og får plukke dine egne ferske egg hver dag.

Hønsehuset har en innelukket luftegård, en sikker plass for hønene å løpe rundt. Det er enkel tilgang til verpekassen slik at du kan samle inn egg utenfor hønsehuset. Det har også et metallbrett for enkel rengjøring av huset. Dette kan dras ut fra utsiden av hønsegården.

Hønene trenger også plass til å grave og for å lete etter små insekter. Hønene kan gå fritt i hagen når dere er hjemme. De blir i nærheten av hønsehuset og kommer selv tilbake til hønsehuset ved solnedgang. Er det åpent mot naboen eller trafikkert vei, så er det en fordel å bygge en større løpegård på noen m2. Dette kan man bygge selv med noen stolper og hønsenetting. Hønene klarer å flakse over lave gjerder og det er derfor anbefalt med netting som er minst 120 cm høyt for å holde hønene i inngjerdingen. I nettbutikken ligger produktet 30 meter hønsenetting på 150cm høyde med 10 stolper, som er en god midlertidig løsning som er lett å montere. Sørg for at hønene er i lukket hønsehus før solnedgang.

Natthuset er det ultimate gjemmested, hvor hønene kan sove fredelig, legge egg og ta dekning for regn og vind. Hønene sover i naturen ikke i et natthus, men på en gren i et tre, der den høyeste i rang sover på de høyeste grener. For å etterligne det naturlige miljøet, er det montert to vagler i natthuset.

Høner er sosiale dyr, så det bør være minst tre høner i en flokk. En gruppe på fire er ideell. Innenfor en slik hønseflokk er det et strengt hierarki: hakkeorden. Hvis det er en hane, er den vanligvis på toppen, men noen ganger kan en høne også ta ledelsen.
Innenfor dette hierarkiet er ikke konflikter utelukket, og de laveste dyrene i rang blir noen ganger tungt plukket. Hold øye på hønene dine, slik at du kan gripe inn hvis et dyr blir plaget for mye. Av den grunn må man også være forsiktig når man bytter ut en høne eller setter en ny høne i gruppen.

Visste du at et egg av 70 prosent består av vann? Derfor trenger verpehøner ca 200 ml vann per dag. Pass på at det alltid er vann tilgjengelig og at det er friskt og rent.

Du kan hønene gir matrester, men ikke gi dem salt eller krydret mat, ikke løk eller purre. Rester som er best å gi er kokte poteter, grønnsaker, frukt, ris, pasta, grøt og brød.

Hvis hønen legger egg med et mykt skall, kan dette tyde på kalsiummangel. Dette kan skje i de første ukene når en høne har begynt å verpe og dette går i de fleste tilfeller over etter noen dager. I andre tilfeller kan du gi dem skjellsand eller til og med knuste eggeskall. Pass på at eggeskallet ikke er gjenkjennelig, ellers vil hønene også begynne å spise sine egne egg!

Ikke sikker på om det er bra for hønene? Etter bestilling for du en oversikt om hva hønene kan spise eller ikke.


MER INFO / PRISER / BESTILLING


Sykehjem / Barnehage / Sameie

Når naturen trekkes inn i bydelene gir det bedre helse og trivsel for mennesker og naturmangfold. Hønsehus på grønne tak gir egg og kan bli en sosial møteplass.

Eggchange kan tilby fleksibel og tilpasset serviceavtale med blant annet:

– Leie av høner gjennom sommerhalvåret
– Periodisk levering av hønsefor, halm og sagflis
– Stell og vedlikehold
– Opplæring og helpdesk

Hønsehold i barnehager
Det gjøres mye spennende utviklingsarbeid med dyrking av grønnsaker og forsørging av dyr i barnehagene. Stadig flere barnehager erfarer at det å ha en kjøkkenhage og å drive med hønsehold i barnehagen kan brukes i alle fag i Rammeplanen. I stedet for å ha en bok mellom seg og det en vil formidle, får barna direkte erfaring ved arbeid, nysgjerrighet, sansing og undring.

Hønsehold på eldresentre
Også eldresentre satser i dag på terapautiske hager hvor brukerne kan oppleve følelse av velvære gjennom vekster som blomster og frukttrær i skjønn forening med frittgående høner som en aktiv enhet i drivhuset.